KEBAIKAN BERZIKIR TERHADAP OTAK
      Otak hanyalah aktiviti-aktiviti bioelektrik yang melibatkan sekumpulan saraf yang dipertanggungjawabkan untuk melakukan tugas-tugas tertentu bagi membolehkan ia berfungsi dengan sempurna. Setiap hari 14 juta saraf yang membentuk otak ini berinteraksi dengan 16 juta saraf tubuh yang lain. Semua aktiviti yang kita lakukan dan kefahaman atau ilmu yang kita peroleh adalah natijah kesan daripada aliran interaksi bio-elektrik yang tidak terbatas. Oleh itu, apabila seseorang itu berzikir dengan mengulangi kalimat-kalimat Allah, seperti Subhanallah, beberapa kawasan otak yang terlibat menjadi aktif.

  Ini menyebabkan berlakunya satu aliran bio-elektrik di kawasan-kawasan saraf otak tersebut. Apabila zikir disebut berulang-ulang kali, aktiviti saraf ini menjadi semakin bertambah aktif  dan turut menambah tenaga bio-elektrik. Lama-kelamaan kumpulan  saraf yang sangat aktif ini mempengaruhi kumpulan saraf yang lain untuk turut sama aktif. Dengan itu , otak menjadi aktif secara keseluruhan. Otak mula memahami perkara baru, melihat dari sudut perspektif berbeza dan semakin kreatif dan kritis, sedangkan sebelum berzikir otak tidak begini.

  Otak yang segar dan cergas secara tidak langsung mempengaruhi hati untuk melakukan kebaikan dan menerima kebenaran. Hasil kajian makmal yaang dilakukan terhadap subjek ini dimuatkan dalam majalah Scientifik American, keluaran Disember 1993. Satu kajian yang dilakukan di Universiti Washington dan ujian ini dilakukan melalui ujian imbasan PET yang mengukur kadar kadar aktiviti otak manusia secara tidak sedar. Dalam kajian ini, sukarelawan diberikan satu senarai perkataan benda.

    Mereka dikehendaki membaca setiap perkataan tersebut satu persatu dan mengaitkan perkatan-perkataan dengan kata kerja berkaitan. Apabila sukarelawan melakukan tugas mereka, beberapa bahagian berbeza otak mempamerkan peningkatan aktiviti saraf, termasuk di bahagian depan otak dan korteks.

   Menariknya, apabila sukarelawan ini mengulangi perkataan yang sama berulang kali, aktiviti saraf otak merebak pada kawasan lain dan mengaktifkan saraf kawasan lain. Apabila senarai perkataan baru diberikan kepada mereka, aktiviti saraf kembali meningkat di kawasan pertama. Ini sekaligus membuktikan secara saintifik bahawa perkataan yang diulang-ulang seperti perbuatan berzikir, terbukti meningkatkan kecergasan otak dan menambah kemampuanya. Oleh itu, saudara-saudaraku se-Islam, ketika saintis Barat baru menemui mukjizat ini, kita umat terpilih ini telah lama mengamalkannya dan menerima manfaatnya.

   Malang bagi mereka yang masih memandang enteng kepentingan berzikir dan mengabaikannya. Semoga Allah mengurniakan  kebaikan untuk kita semua.


TERIMA KASIH MEMBACA!


Sumber: Tinta Raudhah, Persatuan Mahasiswa Islam USM.


Post a Comment
Open Cbox