Tips: Bagaimana mencukupkan gaji?

Gaji sering kali tak cukup? Harga barang mahal? kos hidup tinggi? hurmm...Jom baca tips-tips yang disarankan oleh Ustaz Mohd Nassru Abdul Latif.

1. Bila hari terima gaji, jangan dilupa ibu dan ayah. Perkara pertama buat, transfer untuk mereka dahulu. Banyak atau sedikit itu tidak penting. Walau mereka berdua mungkin sudah berpendapatan, tetapi berikan kepada mereka sebagai hadiah. Percayalah, duit gaji kita akan cukup!

2. Jangan dilupa 'Tabung Haji', memotong melalui potongan gaji adalah lebih baik. Anda tahu, bila kita sudah mendaftar haji, ia bermakna ''Nawaitu'' itu telah ada!

3. Sebagai seorang ayah, ingat kembali urusan anak. Aqiqahkan mereka dahulu sebelum anda membeli tv LED baru dan menukar sport rim baru!

4. Sebagai seorang isteri yang bekerja, bantulah suami! Tidak salah jika isteri berkata, ''Duit I! Duit I ! Duit suami! Duit I!'' Tapi redha itu lebih penting. Suami pula jangan ambil kesempatan atas kebaikan isteri!.

5. Sebagai isteri yang tidak bekerja, redha dengan apa yang ada. Jangan merungut! Tiada suami yang mahukan kekurangan dalam keluarga.

6. Lihat ahli keluarga yang terdekat, siap yang perlu dibantu? anak yatim, orang susah? Rezeki kita akan sentiasa cukup jika mendahulukan orang yang dekat.

7. Jangan kedekut tetapi jangan pula terlalu boros! Memberi makan merupakan sadaqah yang sangat mudah. Sekali sekala, apa salahnya belanja kawan-kawan.

Moga ada manfaat.
Wallahu a'lam.
Post a Comment
Open Cbox