Aku Memasak : Masak Tempoyak Ikan Patin

Assalamualaikum.......

Kalau siapa yang jumpa  blog ni, suka untuk aku ingatkan yang ni bukan blog untuk masak memasak. Walaupun tajuk tu nama makanan. Hahaha..

Okey, hari ni aku cuma nak kongsikan pasal masak tempoyak ikan patin yang aku masak. Bukan nak bagi kome rasa pun. Nak cerita je macam mana aku buat.

Aku ni bukan tukang masak, tak pandai sangat pun masak-masak ni. Sebab aku suka makan, so aku belajar la memasak dari mak aku. Anggap je persediaan kalau bini aku lari dari rumah. Tak la aku kebulur nanti. Hahaha. Gurau jeee...

Ikan patin aku beli kat pasaraya TF. Sekilo rm3.99. So aku ambik la sekoq. Tak smpai sekilo pun. Rm3.xx macam tu la. Aku suruh potong siap- siap, senang kerja aku nanti. Bijak kan aku? Hahaha

Balik tu aku basuh dulu, simpan dalam peti. Tak terus buat. Ye la dah malam.  Mak aii, berlemak tangan aku. Banyak sungguh lemak ikan patin nih. Patut boroi.haha

Esok tu godek-godek la aku kat dapur. Senang ja nak buat sebenarnya.

1. Cabai kering (aku p beli rm2)
2. Bawang putih
3. Bawang kecik
4. Halia
5. Daun kesum
6. Serai
7. Tempoyak ( kalau tak da tempoyak macam mana nak jadi masak tempoyak)

Cara dia aku cincai-cincai je la. Jangan dok berharap pulak aku nak cerita step by step detail. 3 ulas bawang putih direcik halus bla bla bla bla......ni bukan blog masakan yer...ni blog merapu.haha.

Panas air dalam periuk, lempor serai, daun kesum. Pastu cabai kering, bawang putih, bawang merah,halia yang di blender (saja aku takmau sebut kisar) masukkan sekali. Bancuh tempoyak tuang sekali. Boh la asam keping sikit.

Dah mendidih tu, lempor ikan patin. Jangan dok kacau sangat, nanti tak nampak rupa ikan.

Garam semua tu paham-paham sendiri la..takkan aku nak cerita jugak secubit garam.iskh. Mak suruh boh ajinamoto. Aku sebenarnya tak suka masak letak ajinamoto nih. Tapi dah mak suruh, letak jugak la. Mana boleh lawan tok guru.

Tunggu dan tunggu maka siaplah...melantaklah aku lepas tu. Nasi putih, masak tempoyak dan kicap sikit. Ada lauk kari daging, tapi tak boleh campur sebab nanti kacau. Tak feel. Sendat perut. Balik je dari pekan, eh..dah habis pulak. Kak cakap takdan nak rasa.

So esok tu aku pegi lagi pasaraya tuh, beli sekoq lagi. Kuah ada lagi kan. Panaskan dan campak je la ikan baru. Senang khoje.

Ada apa-apa yang aku tertinggai? Ahh, pandai-pandai la kome letak nanti kalau teringat. Hahaha.

Tu je kot aku nak kongsi. Next, tengok la pulak amende aku nak masak lagi. Kak beli rangka ayam kat pasar malam, suruh buat bihun sup. Wuhuuuu.... (tak da istilah diet kat rumah).

Pernah terfikir nak belajar kulinari, tapi tak jadi. Sebab takut gemok terlajak makan. Hahaha..

Ok, bai.

Memo : update guna fon paling tak best sebab tak boleh nak susun gambar dan letak caption....

Post a Comment
Open Cbox