Hikayat Seorang Penganggur

Assalamualaikum......

Hahaha. Jangan risau, ni bukan kisah hikayat dengan bahasa putar belit hingga habis secawan kopi nak faham satu ayat.

Saja aku letak tajuk macam tu sebab aku tak tahu nak letak tajuk apa. Itu yang sebenarnya. Hahaha..

Tapi, memang aku penganggur lagi. Sayang pulak nak tinggai rumah. Haha. Okay, abaikan yang tuh. Dah makin melalut pulak nanti.

Sekarang aku agak aktif kat Wattpad. Wattpad tu apa? Hurmm....Wattpad tu tempat penulisan, perkongsian cerita secara online. Macam tu la kot. Aku pun tak tahu nak cerita macam mana. Sapa-sapa yang suka membaca tu, boleh la ke sana. Ada banyak cerita dengan pelbagai genre.

Aku pun ada akaun Wattpad juga tau. Tu yang aku nak cerita sebenarnya. Tapi aku baru lagi. Follower pun boleh hafal nama sorang-sorang. Ah, abaikan. Itu hal kedua.
Yang paling utama, aku siapkan dan tulis cerita aku dulu. Hehe. Aku ni baru nak belajar menulis cerita.

Ye ye, memang aku pernah buat entri sebelum ni pasal cerita-cerita tu semua. Tapi kali ni aku nak cerita lagi. Mungkin lebih detail sikit. Kot la...

Kat Wattpad aku tu ada cerpen, novel dan entah la satu lagi tu aku nak cakap apa pun tahu. Buku la kot. Buku himpunan kata-kata singkatan.

Sebenarnya ni, aku nak cerita sinopsis cerita-cerita aku. Masih di peringkat perancangan, sebab idea tu boleh datang tiba-tiba je time menulis.

Ini antara yang sedang rancak (cewahhh) aku tulis sekarang nih.

1. PAT KAY TU
Tengok tajuk ada kawan aku cakap macam siam je tajuknya. Ye tak ye jugak kan. Tapi ni bukanlah kisah pasal orang siam yer. PAT KAY TU ni adalah kisah budak sekolah iaitu kelas 4k1.

Aku cuba tonjolkan kisah persahabatan Aiman dan kawan-kawan dia dalam cerita ni. Zakkir, Hafiz, Aqhar,Iqra, Elly,Atikah,Zikri,Azizul,Armin dan Aiman Kodi. Apa, macam kenal nama-nama ni? Alaa...buat2 tak kenal jer..hihihi

Alaaa..bukan pilih kasih, ada je dalam kepala ni ha perancangan untuk kelas lain. Don worry. Cuma belum terzahir lagi. Cewaahh..haha

Panjang sebenarnya idea untuk cerita ni, tapi aku cuba susun dulu. Sekarang dah hampir 20 bab, dan mungkin akan sampai  25 atau 30 bab. Sebab, aku dah rancang PATKAYTU (Bahagian II). Nampak tak, betapa tamaknya aku. Hahaha.

Alasan aku mudah, PATKAYTU ni, lahir dari benih rindu, membesar ia dalam bait kata.

So, memang banyak yang aku nak kongsi nanti.

Walaupun readers tak banyak, aku tak kisah pun. Sebab? Aku menulis untuk kepuasan diri.huhu...(tapi harap bertambah la  yer reader nt....hahaha)

Habis bebel untuk PATKAYTU..kalau sudi pergi la baca. Nak kritik pun takpe.

2. MARGANDAT
MARGANDAT ni aku rancang untuk genre misteri-thriller. Cadangnya nak buat serius la, tu sebab update untuk cerita ni lambat sikit. Tu sebab sekarang baru 10 bab aje. Jalan cerita pun dah hampir lengkap.

Kisahnya tentang pembunuhan di sebuah kampung bernama Gandat oleh satu makhluk misteri yang menghuni Hutan Garau disebabkan oleh dendam lama. Semua jasad mangsa ditemui tanpa kepala. Kepulangan Hasan lama-kelamaan telah membongkar satu rahsia lama yang tidak diketahui oleh penduduk kampung Gandat.

Apakah rahsia itu? Aku pun tengah pikir lagi. Hahaha

3. SHORTFORM
Jangan terpedaya dengan tajuk. Walaupun bahasa inggeris, tapi aku tulis dalam bahasa Melayu.

Dalam SHORTFORM aku kumpulkan pelbagai jenis singkatan yang muncul dan digunakan oleh mereka yang aku gelarkan sebagai Generasi Media Sosial (GMS).

Aku kumpul dari pelbagai sumber. Idea tercetusnya nak tulis pasal ni sebab aku sendiri pun hairan, macam mana sesuatu singkatan tu boleh muncul. Aku bagi contoh mudah. S7 = SETUJU. Tak rasa pelik ker? So dalam tu juga aku sertakan teori aku sendiri. Dan semestinya teori tu mengikut logik akal kepala otak aku sendiri. Haha...

Pergi la baca. Kalau nak sumbangkan, lagi bagussss....haha

4. ANTOLOGI CERPEN : DUNIA
Okey, yang ni memang mengarut. Ada cerita pendek pelbagai genre. Apa yanh terlintas itu yang aku tulis. So emmang merapu  sangat. Dah nama pun antologi kan, mesti la ada banyak cerita.

Sebab itu namanya DUNIA. Penuh dengan warna dan rasa. Haha

Aku update dari semasa ke semasa bila timbul idea dan juga apabila aku blur nak update Margandat dan Patkaytu.

5. ASRAMA DIFOR
Ini kisah budak asrama. Asalnya  nak cerita pasal life asrama je, tapi kawan kata bosan. Kena tambah konflik. So aku tambah la konflik. Belum siap lagi, tapi sudah separuh la.

Dan, masih di laptop, takda kat Wattpad. Kalau aku nak letak kat Wattpad pun, mungkin bila dah siap. Atau aku letak dalam blog ni je nanti.

6. FAIZUL STORY
Tu pun tajuk sementara. Kisah ni tentang perjalanan hidup Faizul iaitu seorang anak angkat kepada sebuah keluarga miskin.

Kehadiran ibu kandungnya telah merubah segalanya hingga menjejaskan masa depan Faizul sendiri.

So, apa jadi lada Faizul? Tungu je laaa

Lebih kurang macam tu la nanti. Yang ni pun dah mula tulis. Draft semua dah ada. Tapi di dalam laptop la..dah siap nanti aku letak dalam Wattpad. Semak pula banyak-banyak draft dalam Wattpad. Haha.

7. ADAM
ADAM ni cerita tentang penyiasatan. Tajuk adam ni sementara aje. Nanti aku fikir tajuk lain bila cerita dah siap. Cerita pun masih dalam proses. Beberapa bab dah siap.

Kisah tentang seorang pelajar ipt  iaitu Adam pelajar jurusan arkeologi yang menyiasat kematian professor abu hingga membawa kepada satu penemuan yang lebih besar. Penyiasatan yang dilakukan telah membongkar satu kegiatan rahsia yang didalangi oleh orang-orang berpengaruh.

Latar cerita ni dekat dengan aku.
Kata seorang kawan, siapa lagi nak kenalkan gerik kalau bukan orang gerik sendiri. Cewahh, berjiwa besar sungguh aku. Jauh angan-angan nampaknya  sampai melangkau planet pluto yang sememangnya jauh.

Begitulah serba sedikit. Cerita ni dah mula di tulis. Tapi perlahan sikit, sebab banyak nak kena buat research.  So slow la sikit.

Dan juga, tak ada dalam wattpad.huhu

DALAM PERANCANGAN.
Uish, banyaknya. Tamak sungguh kan aku ni. Yang ada pun tak siap lagi. Haha..
Sebenarnya begini, kena buat banyak sebab boleh gilir-gilir. Kadang-kadang jadi blur, kering idea.

Inilah yang dalam perancangan. Tapi kisah remaja la banyak sebenarnya. Dan yang ni semua tak ada dalam Wattpad. Masih dalam word di laptop aku.

--> FLIK
Kisah pasal apa nanti aku bagitahu lain. Yang pasti pasal budak-budak dan sukan!

-->KERIS EMAS
Tajuk betul aku takda lagi sebenarnya. So aku cuma  letak je la tajuk tu. Pasal penyiasat budak sekolah.

-->LEEPARK
Kisah sekumpulan pelajar universiti yang merancang untuk bercuti di sebuah pulau semasa cuti semester.

Dan apa yang terjadi? Hehe....
Ini bukan cerita seram atau horror...
Takda sapa yang mati kat pulau tu,.kena bunuh ker, hilang ker, kena culik ker, takda-takda..kisahnya berkait rapat dengan tajuk.

Sebab tu aku letak tajuk tu. Dari situ timbul idea.

Dan juga beberapa cerpen yang masih belum mula tulis walau idea dah ada.huhu...

MARGANDAT, PATKAYTU,SHORTFORM, ada di Wattpad. So kalau nak baca, link kat bawah ni profile aku. Boleh klik dan baca di sana. Kalau rajin vote la. Kalau rajin lagi, komen la. Kalau rajin lagi? Share la..
Hahaha

KLIK SINI---> I think you'd like this story: "PAT KAY TU" by nazriekarim15 on Wattpad http://my.w.tt/UiNb/YNN7C2Ckgw

********
Satu masalah aku adalah idea selalu datang bila aku bergerak. Misalnya sedang bawa moto, mencurah-curah idea datang. Ada-ada saja yang menyinggah di kepala otak.

Tapi bila aku duduk mengadap laptop, terus jadi blur. Imaginasi tak lepas nak menembusi dinding bilik aku.

So kesimpulan yang aku dapat, idea bergerak seiring dengan fizikal aku. Cewaahhh...

So kalau tengok aku asyik termenung tu, jangan pelik la sebab aku tengah berfikir. Haha... dan biasanya aku akan keluar pekan, lepak kedai mamak, kedai makan, stesen bas atau mana-mana tempat yang boleh buat aku berfikir. Huhuhu...

Panjang jugak Hikayat Seorang Penganggur ni rupanya. Hahaha

Post a Comment
Open Cbox