Hari Raya Aidilfitri 2016- Catatan Seorang Penganggur

Assalamualaikum dan salam Aidilfitri...
Ada ker yang menjawab nih? Haha.

Dah seminggu 1 Syawal berlalu blog usang ni baru nak di polish semula dengan entri baru. (20 hb 8 aku menulis kembali)

Yang diingat akan dilupa, terlupa, melupa atau apa-apa aje la. Yang ditulis pula mungkin akan kekal, mungkin lah.

Aku taknak merapu panjang-panjang sebab entri ni adalah gabungan dari raya pertama hingga raya kelima. Rasanya la sampai raya kelima. Kalau terlebih tuh, jangan tanya aku. Tanya dia. Dia lah sapa sapa lagi. Alaaaa... dia tu la.

Okay, kita tengok hari raya pertama apa yang berlaku. Takda apa pun sebenarnya. Rutin biasa bangun awal pagi pergi masjid solat sunat Hari Raya. Biasa solat kat luar. Kali ni nasib baik sikit dapat masuk dalam.

Habis solat raya tu aku bergegas balik. Ye la, zakat fitrah dah bayaq dah jumaat lepas. Nak cerita satu-satu ke ni?? Malaih la aku. Aku bak skip-skip je la. Raya pertama aku hanya di rumah. Tiga buah rumah je aku pergi. Rumah sepupu depan nih dan rumah pak sedara depan rumah juga. Selesai aku punya raya. Berulang la aku dari rumah ke rumah antara tiga buah rumah nih. Rumah depan buat laksa, kiri buat nasi ayam dan rumah aku buat bihun sup. Haha. Kenyang  perut.

Raya kedua aku mula nak merayau. Sebenarnya nak pergi pekan Gerik. Tapi dah alang-alang keluar tu, baik aku pergi raya terus. So aku pergi lag kg Tawai raya rumah Ghafur. Dia memang jenis tak merayau. So aku pergi rumah dia. Saja nak jumpa kawan sambil menyembang. Pastu tiba-tiba pula contact Idan dan Rizal. So beraya la kat rumah Idan kejap. Pastu naik kereta Rizal pergi Bersia raya rumah kawan-kawan depa yang juga kawan aku.

Kat Bersia rumah Chua, bila mak dia sampai dari pekan Gerik, mak dia tegur Idan dan Rizal. Aku senyum ja mak dia tak tanya aku pun. Bila nak balik tiba-tiba mak dia cakap ; "nazri dah habis praktikal kan?" Agak terkejut jugak la aku. Ye la, mak dia ingat lagi nama aku. Patut la mak dia tak tegur aku pun. Padahal aku pun bukanlah selalu ke rumah  dia. Hebat betul ingatan mak dia. Cikgu kannn...huhu.. Bersembang la kejap kami. Habis sudah raya kedua.

Raya ketiga tak pasti la ada dalam perancangan ke tidak. Aku dengan family pergi meraya kat kg Malau rumah kawan. Dua kereta jugak la pergi. Kira rombongan kecil la tu. Ehhh! Haha.

Bukan apa, kak ipar la cakap nak jumpa raya ni, so aku cuba usahakan. Dah dia pulak on so kami pergi la. Kalau pergi tengah hari depa nak masak nasi. Ini pergi pun dah petang, so makan mee kari je la. Lagipun menu ni request dari kak ipar dan kak aku jugak.  Kalau aku request laksa ja. Haha. Ehh, boleh main request-request pulak time raya.

Aku makan bertambah jugak la mee kari tu. Tak la faveret sangat aku dengan mee kari nih. Tapi perut meminta-minta pulak, aku penuhi je la. Haha. Tapi kira sedap la mee kari tu berbanding dengan hat lain yang aku makan. Mesti mak dia masak. ( aku takmau puji hang. Hahaha)

So petang tu satu rumah je la kami pergi. Semata-mata. Ada la sedikit gambar kenangan kakak-kakak aku ni dengan tuan rumah. Gambar aku takda. Aku kan pemalu.(sapa gelak aku block fb dia. Hahaha).

Raya keempat, pergi kenduri kawan. Dua kenduri. Satu kenduri rumah kawan adik aku dan dan Rizal dengan Idan. Lagi satu kenduri Fakh. Wahhh, dah kawin dah dia. Dulu waktu sekolah kat asrama selalu berborak kosong pasal kawin. Kalau jodoh panjang, memang dah jadi orang kampung aku dah si fakh nih. Okaylah dia nak kawin. Kerjaya dah ada. Askar.

Imbas kembali sikit waktu zaman sekolah. Aku antara pendorong la untuk dia join dan stay dalam PKBM walaupun dia selalu bagi alasan mata kurang elok. Dia memang pakai spek mata. Lepas habis SPM aku bagi cadangan untuk dia kalau nak masuk askar ambik la pegawai terus. Sambung belajar. Tengok-tengok dah masuk askar dah dia. Tahniah aku ucapkan berjaya capai cita-cita. Cuma aku je sedikit berpaling dari cita-cita aku sebab kecewa tak dapat masuk universiti impian.

P/s : aku baru sambung tulis semula ni. Jadi aku dah tak tahu nak mula dari mana dan nak cerita pasal apa. Jadi aku cuba je la cerita mana yang masih bersisa dalam kepala otak aku yang geliga nih.Hahaha.

Raya kelima ex anak murid aku nak mai rumah. Okay la camtu. Aku tunggu la kat rumah. Tapi bila depa sampai rumah aki sebenarnya ada kat gerik. Beli lauk nak masak tengah hari. Ye la kan, dah raya kelima nak ada apa lagi dah kat rumah. Lemang dah komfem out of service. Kuih raya hat mana dianaktirikan tu ada la. Almond london dah senyap dalam perut aku. Haha.

Aku macam biasa la, selagi boleh pakai track suit dengan tshirt tanpa halangan, aku akan pakai. So itu la yang aku lakai bila anak murid aku mai dengan family dia. Bukan apa aku cerita kat sini, saja nak bagitahu.

Ayah, mak, adik bongsu, latifah dan hafiz. Dua orang tu aku kenai la sebab aku pernah ajar depa. Latifah form 1, pastu pindah ke MRSM Gerik. Dekat je la dengan kampung aku. Abang dia Hafiz form 4. Budak pandai dua orang nih. Cewahhhh....terpuji la pulak. Harap depa tak baca. Kalau baca jangan dok kembang sangat. Cikgu edit balik nanti..haha.

Melepas la jugak rindu aku kat deme nih. Takda rezeki lagi tahun ni nak beraya sana. Huhuhu. Duit raya pun tak dapat jugak. Siannnn....dah besaq tak boleh duit raya. Hahaha...

In shaa Allah, next year kalau dipanjangkan umur untuk dipertemukan dengan syawal lagi, aku akan ke sana. Balik kampung la kiranya. Walaupun hati aku dah pudar sikit kat kampung tu. Ye la, banyak dah perubahan fizikal dibuat. Hilang bersama memori aku kat sana.

Apa yang diubah? Antaranya surau. Dibina baru diroboh yang lama. Baguslah untuk kemudahan penduduk kampung. Lagi? Rumah aku! Dah takda. Huhu.....tak da sekeping gambar pun aku dengan rumah tu. Itu yang paling mengecewakan aku. Pengubat duka adalah gambar rumah sewa dulu kat batu 6. Tapi sekarang rumah tu pun dah takda. Huhu..

Ehhhh,,,,makin melalut dah nih...haha..ni je la kot pasal raya aku tahun nih. Raya tahun lepas tak tahu la aku update ke tak. Kalau tak.,hurmm...biarkan je la...

Disebabkan update guna fon, sukar nak letak caption pada gambar. So aku lempor je la gambar-gambar kat bawah ni.

Bai.

Post a Comment
Open Cbox